Wat kun je verwachten bij je theorie-examen?
Heb je binnenkort je theorie-examen? Veel mensen ervaren dit als spannend. Daarom zetten we hier uiteen wat je allemaal kunt verwachten op de CBR-locatie, bij je theorie-examen en daarna. Zo weet jij precies wat je te wachten staat, ben je minder zenuwachtig en kun je je beter focussen op wat belangrijk is: je theorie-examen halen!
Een goede voorbereiding is essentieel
Voor de dag van je theorie-examen zelf heb je – als het goed is – al een hoop gedaan. Je hebt de afspraak gemaakt bij het CBR of hebt dit door je rijschool laten doen, je hebt goed gestudeerd en je hebt je ingelezen over wat het theorie-examen inhoudt. Ben je nog bezig met voorbereiden? Dan kan het geen kwaad om een (betaalde) online training te doen of je voor te bereiden aan de hand van een theorieboek.
-
Theorie-examen inplannen
Het begint natuurlijk met het maken van een afspraak voor je examen bij het CBR. Dit doe je eenvoudig online of via je rijschool. Je hebt keuze uit verschillende soorten examens. Verreweg de meeste mensen kiezen een ‘normaal’ theorie-examen. Deze duurt 30 minuten en leg je af op een computer met een touchscreen. Hiernaast kan je kiezen voor een theorie-examen in het Engels, met extra tijd (als je dyslexie of een andere aandoening hebt), met een tolk of voor een individueel begeleid examen, bijvoorbeeld als je faalangst of een andere aandoening hebt. Vervolgens is het een kwestie van een CBR locatie bij jou in de buurt kiezen en een datum en een tijdstip selecteren.
-
Op de CBR-locatie
Je theorie-examen leg je af op een CBR-locatie bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent en dat je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer bij je hebt. Zodra je op locatie aankomt kun je een nummertje trekken en wacht je tot je aan de beurt bent.
-
Het examen zelf
Wanneer je aan de beurt bent kun je plaats nemen in de examenruimte. Vaak is dit een zaal met meerdere touchscreen computers en zijn andere mensen al druk bezig met hun examen. Neem plaats achter de computer (volg de aanwijzingen van het aanwezige personeel) en log in. Het theorie-examen zelf bestaat uit drie onderdelen, namelijk gevaarherkenning, kennis en inzicht en heeft in totaal 65 vragen. Van deze 65 vragen gaan 25 over gevaarherkenning, 12 over kennis en 28 over inzicht. Van de 25 gevaarherkenningsvragen moet je er minstens 13 juist beantwoorden, van de 12 kennisvragen 10 en van de 28 inzichtvragen minimaal 25.
Gevaarherkenning
Bij het eerste onderdeel, gevaarherkenning, zijn er in totaal 25 vragen. Je krijgt telkens een verkeerssituatie te zien. Jij moet vervolgens kiezen wat de juiste handeling is in die situatie: remmen, gas loslaten of niets doen.
Kennis
Kennis vragen testen, zoals de naam al zegt, je kennis over de verkeersregels. Deze vragen lijken erg op de vragen die je zou krijgen op een toets of tentamen op de middelbare of hogere school en gaan o.a. over het gebruik van de weg, voorrang en voor laten gaan, bijzondere weg, weggebruikers en manoeuvres, veilig rijden en noodsituaties, verkeerstekens, milieubewust rijden, wetgeving en voertuigkennis. Om dit onderdeel goed af te leggen moet je goed voorbereid zijn, aangezien je 10 van de 12 vragen goed moet hebben om te slagen.
Inzicht
Ten slotte krijg je 28 vragen over je verkeersinzicht. Dit zijn vaak erg gevarieerde vragen, ook qua ‘vraagtype’, over het gebruik van de weg, voorrang en voor laten gaan, bijzondere wegen, weggedeelten, verkeerstekens, verantwoorde verkeersdeelname en meer. Verwacht verschillende soorten vraagtypes, zoals sleepvragen, invulvragen, ja/nee vragen en meerkeuzevragen. Al deze soorten vragen kun je online oefenen.
-
Na het theorie-examen
Ben je klaar met je theorie-examen? Dan krijg je meteen te zien of je geslaagd of gezakt bent – iets wat óf heel leuk is óf juist niet. Ben je geslaagd, dan hoef je voor nu weinig te doen, behalve trots op jezelf zijn en verder gaan met je rijlessen. Ben je gezakt, dan is het aan jou wat je nu gaat doen. Vaak is het verstandig om met je rijinstructeur te overleggen om te kijken waar het mis ging en hoe je het bij je herexamen anders kan aanpakken.