Hoe ziet een praktijkexamen eruit?
Je praktijkexamen doen – dat is natuurlijk hartstikke spannend. Gelukkig kun je de zenuwen enigszins bedwingen door je goed voor te bereiden op het examen. Een essentieel onderdeel van een goede voorbereiding is een idee krijgen van hoe een praktijkexamen eruitziet. Precies dat leggen we hier uit.
Voorrijden
Je doet er verstandig aan vlak voor je praktijkexamen samen met je instructeur een half uurtje of uurtje voor te rijden. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je ‘warm’ aan je examen kunt beginnen. Bij veel rijscholen is dit al standaard inbegrepen, maar bespreek van tevoren de mogelijkheden met je rijinstructeur.
Op de CBR-locatie
Het praktijkexamen begint – in tegenstelling tot je rijlessen – bij een CBR-examencentrum bij jou in de buurt. Zorg dat je hier op tijd bent en alle benodigde spullen bij je hebt. Dit zijn:
- Je identiteitsbewijs
- De uitnodiging voor het examen
- Ingevuld zelfreflectieformulier
Op de locatie maak je kennis met de examinator en eventueel een examinator in opleiding. In de meeste gevallen mag je rijinstructeur meerijden tijdens het examen, maar zij of hij mag hoe dan ook aanwezig zijn bij het begin- en eindgesprek. De examinator legt je uit wat je van het praktijkexamen kunt verwachten en neemt alle documentatie met je door. Eventueel vul je hier een formulier in, het zogenaamde reflectieformulier. Geen zorgen, dit formulier heeft geen invloed op de uiteindelijke uitslag.
In de auto
Vervolgens stap je in de auto. Rijden hoeft voor nu nog niet, aangezien de instructeur eerst een aantal dingen van je wil weten. Te beginnen met de ogentest. Om te slagen moet je het kenteken van een stilstaande auto op zo’n 25 afstand kunnen aflezen. Zodra dit is gedaan zal de examinator je wat controlevragen stellen over de auto zelf. Deze kunnen gaan over de instrumenten en lampen op het dashboard, de banden of de vloeistoffen onder de motorkap. Een aantal voorbeelden van vragen die je kunt krijgen zijn:
- Wat betekenen deze dashboardlampjes?
- Hoe controleer je de bandenspanning?
- Hoe vul je koelvloeistof, ruitensproeier vloeistof, remvloeistof of motorolie bij?
Natuurlijk is het handig om het antwoord op dergelijke vragen te weten, dus zorg dat je samen met je rijinstructeur eens onder de motorkap hebt gekeken en alle mogelijke vragen doorneemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
De examenrit
Na deze vragen is het eindelijk tijd om de weg op te gaan. Een spannend moment, aangezien dit is waar het examen om draait. In totaal duurt de examenrit ongeveer 35 minuten. Van deze 35 minuten rijd je het merendeel op aanwijzingen van de examinator. Hij of zij vertelt je waar je moet afslaan of waar je heen moet rijden, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het veilig en zelfstandig rijden ligt bij jou. Hiernaast moet je ook een tijdje zelfstandig naar een bepaalde bestemming rijden met behulp van een navigatiesysteem.
Tijdens het praktijkexamen let de examinator op verschillende dingen. Denk hierbij aan beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen, milieuvriendelijk rijgedrag, de juiste toepassing van de verkeersregels, in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotondes en – natuurlijk – de bijzondere verrichtingen.
Bijzondere verrichtingen
Tijdens de examenrit zal je twee bijzondere verrichtingen moeten laten zien. De examinator kiest welke twee bijzondere verrichtingen je moet uitvoeren. Dit zijn de bijzondere verrichtingen bij je praktijkexamen:
- Hellingproef
- Achteruitrijden in een bocht
- Parkeren in een schuin of haaks vak
- Fileparkeren
- Omkeren door te steken
- Omkeren door een halve draai
- Recht achteruit rijden (sinds maart 2019)
Heb je overigens een tussentijdse toets met succes afgerond, dan heb je vrijstelling van de bijzondere verrichtingen. Dat scheelt weer!
De uitslag: geslaagd of gezakt?
De examenrit eindigt bij het CBR-examencentrum, waar je direct te horen krijgt of je geslaagd bent of niet. Zo ja, gefeliciteerd! Zo niet, dan krijg je van de examinator te horen waar dit aan lag. Zorg ervoor dat je, ondanks de teleurstelling, goed luistert naar wat de examinator zegt. Uit de feedback kun je immers lering uit trekken om er zo voor te zorgen dat je je herexamen wél haalt.
Veelgestelde vragen
Omtrent het praktijkexamen bestaan veel vragen en, helaas, veel spookverhalen. We zetten de meest gestelde vragen op een rij:
Hoe lang duurt het praktijkexamen?
Over het algemeen duurt het praktijkexamen zo’n 55 minuten, waarvan je zo’n 35 minuten bezig bent met de zelfstandige examenrit.
Hoe veel fouten mag je maken op het praktisch rijexamen?
Je rijexamen hoeft niet perfect te zijn, maar er is geen bepaald aantal fouten dat je ‘mag’ maken. Het examen draait uiteindelijk maar om één ding, namelijk de examinator ervan overtuigen dat je veilig en zelfstandig kan rijden. Als je dit laat zien, zal je ongetwijfeld slagen.
Wat moet je allemaal weten?
Ten eerste moet je weten hoe een praktijkexamen eruit ziet. Als het goed is zit het daar, na het lezen van dit artikel, wel goed mee. Daarnaast moet je natuurlijk op de hoogte zijn van alle verkeersregels, net zoals je dat voor je theorie-examen.